Burwell ny hälsovårdsminister i USA

Stockholm. Med höstens mellanårsval i sikte tar Sylvia Mathews Burwell över som hälsovårdsminister i USA.

Demokraterna vill nu lägga den infekterade debatten om sjukförsäkringsreformen Obamacare bakom sig.

Knappt hade det blivit offentligt att hälsovårdsminister Kathleen Sebelius avgår förrän det stod klart att det blir Vita husets budgetchef Sylvia Mathews Burwell som tar över stafettpinnen. Burwell är en veteran från Clintonregeringen som även jobbat för varuhusjätten Walmarts stiftelse samt Bill och Melinda Gates stiftelse. Hon anses ha goda kontakter bland kongressens republikaner, vilket behövs efter de senaste månadernas problemkantade och hårt kritiserade lansering av webbsajten healthcare.gov.

Sajten, ett slags försäkringsbörs, är en viktig del av president Obamas sjukförsäkringsreform. Enligt en färsk mätning som USA Today och opinionsinstitutet Pew låtit göra tycker en majoritet av amerikanerna att reformen kommer att vara "mycket viktig" när de röstar i höst.

Sebelius har fått skulden för en stor del av problemen med sajten. Amerikanska medier framhåller att hon har avgått frivilligt - men noterar samtidigt att hon inte fick stå bredvid Obama i Vita husets rosenträdgård häromveckan, när han sade att 7,5 miljoner amerikaner nu registrerat sig för försäkring inom ramarna för reformen.

TT

Publisert: