Italienskt barn tas upp i underhuset

Publicerad 2013-12-01

London. När en gravid italienska befann sig i London sövdes hon ner för kejsarsnitt, och barnet togs ifrån henne. Fallet är det senaste där brittisk barnavård agerat uppseendeväckande, och tas i veckan upp i parlamentet av liberaldemokraten John Hemming.

Kvinnan var förra året i Storbritannien för att gå en Ryanair-kurs på flygplatsen Stansted, skriver The Sunday Telegraph. När polis fick höra att hon inte tagit sin medicin för bipolär sjukdom skrevs hon in för psykvård.

Fem veckor senare sövdes hon enligt Telegraph-rapporten ned mot sin vilja, och hennes barn föddes via kejsarsnitt.

Kvinnan sändes sedan tillbaka till Italien, medan brittiska myndigheter hävdar att det bästa för barnet är att det adopteras bort i Storbritannien. Modern har återupptagit sin medicinering, och rest tillbaka till Essex i hopp om att återfå sitt barn.

Exmake i USA

När det inte gick hänvisade mamman till brittisk lag om att barn i första hand ska adopteras av närstående, och föreslog att hennes exmake i USA skulle få barnet. Även det avslogs av myndigheter i Essex.

– Jag har aldrig hört om något liknande, och jag har jobbat med sådant här i 40 år, säger kvinnans jurist Brendan Fleming till The Sunday Telegraph.

Domstol i Rom

Den liberaldemokratiske parlamentsledamoten John Hemming har engagerat sig i andra barnavårdsfall tidigare.

– Jag har sett flera fall där människors rättigheter kränkts i familjedomstolar, det här måste vara ett av de mer extrema, säger han.

I veckan ska han i underhuset i London ta upp de brittiska barnavårdsmyndigheternas framfart.

Kvinnan har även försökt få italienska domstolar att ta strid mot Storbritannien. En domstol i Rom har enligt Telegraph uttryckt upprördhet över vad hon har utsatts för, men dragit slutsatsen att eftersom hon låtit det brittiska rättsväsendet börja hantera fallet är det där det också måste avgöras.

TT-AFP