Militären bakom systematisk attack

Publicerad:

Burma. Burmesiska säkerhetsstyrkor har utsatt rohingyer för en utbredd systematisk attack som utgör brott mot mänskligheten, visar Amnesty i en ny rapport.

För första gången pekas specifika militära enheter ut.

Rapporten visar på vittnesmål om bland annat systematiska mord, våldtäkter och bränder.

Över 120 människor i den muslimska minoritetsgruppen rohingya har intervjuats, och 30 biståndsarbetare, medicinsk personal, journalister och bangladeshiska tjänstemän. Flera av vittnesmålen har kunnat bekräftas genom analys av bilder och videor.

Dokumenterade brott

Amnesty har dokumenterat sex typer av brott mot mänskligheten i Rakhine de senaste veckorna: mord, tvångsfördrivning, tortyr, våldtäkt och andra former av sexuellt våld, förföljelse samt andra omänskliga handlingar som att hindra tillgången till mat.

De militära insatserna har kommit efter att den militanta rohingyaorganisationen Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), bland annat attackerat polisposteringar i augusti, och över 530 000 personer har flytt till grannlandet Bangladesh från våldet i delstaten Rakhine i Burma.

"Första steget"

"Burmesiska säkerhetsstyrkor har inlett en hämndaktion mot hela rohingyafolket i norra Rakhine i ett uppenbart försök att driva ut dem ur landet för gott. Grymheterna som begås fortsätter att förvärra regionens värsta flyktingkris på flera årtionden", säger Tirana Hassan vid Amnesty International, som varit på plats vid gränsen, i ett pressmeddelande.

Ögonvittnen har pekat ut tre specifika enheter som ansvariga för de värsta övergreppen.

"Att avslöja de här fruktansvärda brotten är första steget för att uppnå rättvisa. De ansvariga måste ställas till svars och straffas. Burmas militär ska inte komma undan ännu med ännu en hycklande 'internutredning'", säger Tirana Hassan.

TT

Publicerad: