Kraftig tyfon hotar Manila

UTRIKES

Filippinerna. Den kraftiga tyfonen Nock-Ten försvagas, men hotar ändå Filippinernas huvudstad Manila med stora regnmängder och hårda vindar. Under dagen har den dragit in över den östra delen av öriket.

En handfull dödsoffer rapporteras än så länge.

Nock-Ten rör sig mot nordväst med en hastighet av 20 kilometer i timmen och väntas nå Manila och området kring huvudstaden senare under dygnet. Många av de 13 miljoner invånarna i huvudstadsområdet höll sig inne under juldagen, i väntan på ovädret.

Mer än 218 000 personer har redan lämnat sina hem, och tvingats tillbringa julen i evakueringslokaler. Minst ett 50-tal flygavgångar har ställts in.

Tyfonen nådde ön Catanduanes under juldagen lokal tid. Vindarna har varit uppe på 64 meter per sekund - dubbel orkanstyrka - enligt myndigheterna.

I provinsen Albay Al Bichara, på huvudön Luzon nära Catanduanes, rapporteras Nock-Ten ha tagit minst tre liv. Enligt lokala medier kan det också finnas fler döda, men kommunikationerna ligger nere på många håll.

När ovädret nu får tillbringa en del tid över land väntas det försvagas till drygt 40 meter per sekund.

"Sorglig jul"

I regionen Bicol, som omfattar bland annat södra Luzon, berättar den 20-åriga massösen Erna Angela Pintor att det är en sömnlös storhelg.

– Det är en sorglig jul. Ingen av oss har dött, men många av grannarnas hem har spolats bort, säger hon.

Huvudstaden drabbas av "kraftiga till intensiva regn, störtfloder och kraftiga vindar", uppger civilförsvaret. Räddningsbåtar finns redo att skickas ut om floderna svämmar över.

Elen avstängd

Kustbevakningen beordrade under söndagen att stränderna söder om Manila skulle tömmas på semesterfirare.

Nock-Ten, som i Filippinerna kallas Nina, har tidigare orsakat strömavbrott för miljoner människor och tvingat myndigheterna att beordra evakueringar av hela samhällen i Bicol.

– De stängde medvetet av elen (i Bicol) på grund av de starka vindarna, så att ingen skulle drabbas av elchocker om ledningarna blåser ned, säger Mina Marasigan, talesperson vid landets katastrofmyndigheter.

Nock-Ten kommer ovanligt sent på säsongen, men Filippinerna hamnar ofta i Stillahavs-tyfonernas sikte - den utspridda önationen brukar råka ut för ett 20-tal kraftiga oväder varje år.

Den värsta katastrofen de senaste åren är supertyfonen Haiyan, som beräknas ha tagit över 7 000 liv när den slog sönder staden Tacloban, på en ö sydöster om Luzon, i november 2013.

TT-AFP