Ambassadör mördad av fruns polisälskare

UTRIKES

Brasilien. Greklands ambassadör i Brasilien har hittats mördad i en utbränd bil. Nu har en polis erkänt mordet - som utförts på uppdrag av ambassadörens fru, som polisen hade en romantisk affär med.

I onsdags anmäldes ambassadören, 59-årige Kyriakos Amiridis, försvunnen av sin 40-åriga brasilianska fru, som också är mamma till parets tioåriga dotter.

På torsdagen hittades Amiridis kropp i en utbränd bil i Rio de Janeiro, där paret var på semester, och dagen därpå erkände en 29-årig polis att han dödat Amirides i den bostad ambassaden bodde i under vistelsen. Enligt myndigheterna hade polismannen och ambassadörens fru tillsammans planerat dådet några dagar innan, medan polismannen hävdar att han strypt ambassadören i självförsvar efter ett bråk.

"Feg handling"

Både Amiridis fru och polisen har frihetsberövats, tillsammans med en kusin till polismannen som agerade som utkik och som hjälpte till att flytta kroppen efter mordet med löfte om motsvarande 225 000 kronor.

– Det här var en tragisk, feg handling, men vi jobbade outtröttligt för att lösa det här fallet så fort som möjligt, säger utredaren Evaristo Magalhaes.

Amiridis fru nekar till anklagelserna men medger att hon visste om brottet. Hon har tidigare sagt att ambassadören tog deras hyrbil och körde i väg och inte återvänt.

Grekland skickar poliser

Utredarna kom härvan på spåren genom en blodfläck på soffan i bostaden. Antagligen dödades han där, men det är svårt att avgöra hur då kroppen var svårt sargad. Polismannen misstänks ha tänt eld på bilen i ett försök att sopa undan spåren efter sig.

Brasiliens president Michel Temer skriver i ett brev till Greklands premiärminister Alexis Tsipras att han är djupt sorgsen över mordet och erbjuder sina kondoleanser till ambassadörens vänner, familj och det grekiska folket.

Grekisk polis är på väg till Brasilien för att delta i förundersökningen.

TT-Reuters