Tio år sedan Saddam hängdes

UTRIKES

Irak. Det skedde i gryningen den 30 december 2006. Inför ett antal vittnen på den irakisk-amerikanska militärbasen Camp Justice i Bagdad öppnades falluckan och avrättningen av en av vår tids största diktatorer, Saddam Hussein, var ett faktum.

En anonym videoinspelning som gjordes visar att Saddam var mitt i den muslimska trosbekännelsen när hängningen skedde. Enligt Mowaffak al-Rubaie, tidigare nationell säkerhetsrådgivare i Irak och den som övervakade avrättningen, var den tidigare presidenten lugn och stark in i det sista.

– Jag hörde ingen ånger, ingen bön till gud, ingen vädjan om nåd, berättade han i en intervju med nyhetsbyrån AFP för tre år sedan.

Kort efter hängningen sveptes den forne ledarens kvarlevor i vitt och fördes från basen, ett av hans egna gamla tortyrfängelser. Ett dygn senare begravdes han nära sin födelsestad Tikrit i norra Irak.

Låg i ett hål

Saddams död var symboliskt viktig för bland annat USA, vars dåvarande president George W Bush kallade den en "milstolpe" på vägen mot en irakisk demokrati. Men från många andra håll i världen - inklusive EU, Sverige och otaliga människorättsorganisationer - fördömdes dödsstraffet som "barbariskt".

Den mytomspunna diktatorn störtades genom en USA-ledd invasion som inleddes i mars 2003. Efter åtta månader på flykt, i december samma år, greps han av amerikanska soldater. Vid tillfångatagandet gömde han sig i ett grävt hål i marken, hade ett vildvuxet skägg och gjorde inget motstånd.

Saddam dömdes till döden av en irakisk domstol för brott mot mänskligheten, med hänvisning till en massaker på 148 shiamuslimer i staden Dujayl år 1982. Efteråt har frustration uttryckts över att andra brott, exempelvis massmorden på uppemot 100 000 kurder 1988, aldrig hann prövas i domstol.

Dotter har hopp

Efter det USA-ledda kriget och avrättningen av Saddam Hussein har Irak fallit djupare ner i en våldspiral, präglad av blodiga konflikter mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper. Regeringen är bräcklig och utmanas av att den extrema terrorrörelsen IS tagit kontroll över delar av landet.

Saddam Hussein var brutal, men i vissa delar av landet hyllas fortfarande den relativa stabilitet som rådde under hans styre. I Bagdad kan turister köpa bilder och foton med den störtade ledarens porträtt. Att familjen Hussein skulle ha haft kopplingar till jihadistiska extremistgrupper avvisas bestämt av Saddams dotter Raghad.

– De har fått grepp om Irak först efter att vi lämnade landet. När min far styrde kunde de inte komma in och ställa till med något, sade hon på telefon från Jordanien till nyhetskanalen CNN härom dagen, i den första intervjun sedan faderns död.

Raghad Hussein, som aldrig sett avrättningsvideon med fadern, säger att det finns hopp om Iraks framtid.

– Irak är civilisationens och hjältarnas land, det som sker nu är tillfälligt. . . kriget kommer inte att pågå för alltid.

TT