Putin: Demokraterna dåliga förlorare

UTRIKES

Ryssland. Demokraterna i USA borde analysera sig själva och sluta skylla sin valförlust på Ryssland, sade Rysslands president Vladimir Putin under sin årliga presskonferens. Samtidigt stoltserade han med Rysslands framgångar i Syrien.

Det var en avslappnad och självsäker Putin som mötte de runt 1 400 journalisterna som ackrediterats till pressmötet i Moskva. Under de fyra timmar som det pågick avverkades frågor om alltifrån schack till mordet på Rysslands ambassadör i Ankara. Emellanåt smuttade presidenten på en kopp te som ställts framför honom.

"Är vi ansvariga för allt?"

Anklagelserna från amerikansk underrättelsetjänst och Vita Huset om att ryska hackare försökte påverka valet i USA skakade han av sig som ett försök från demokraternas håll att skylla sin förlust på någon annan. De måste lära sig att förlora med värdighet, sade Putin.

– Är vi ansvariga för allt? Är vi syndabockar? Det här visar bara att den nuvarande administrationen har stora problem.

Putin påpekade att ingen förutom ryssarna trodde att Trump skulle vinna, men att hans seger är ett tecken på att majoriteten av USA:s väljare delar ryska traditionella värderingar.

– Det kan hjälpa oss att bygga relationer mellan Ryssland och USA. Det är en bra grund att folk gillar varandra.

Evakueringen och återtagandet av Aleppo beskrev han som en stor framgång för Ryssland, liksom ett bevis på att samarbetet mellan Ryssland, Turkiet, Iran och Syriens regering varit effektivt. Nästa steg bör bli ett eldupphör i hela Syrien, menade Putin som sade sig vara redo att arbeta med samtliga parter för att "avsluta den här frågan".

Stora ekonomiska problem

Putins framträdande speglar hans ambition att positionera sig som en stark världspolitiker, men han har stora ekonomiska problem på hemmaplan, säger Kristian Gerner, historiker och Rysslandskännare vid Lunds universitet.

– Utrikespolitiskt har det varit ett positivt år för Putin och han befäster att Ryssland ska överta Sovjets roll som motpol till USA. Men han måste vara medveten om att han styr ett fattighus. Inrikesekonomiskt präglas landet av stagnation och 40 procent av befolkningen har en lägre levnadsstandard nu än under Sovjetperioden.

Det kan enligt Gerner vara en bidragande faktor till att Putin, liksom tidigare, vägrade svara på frågan om han kommer att ställa upp i presidentvalet 2018.

– Jag tror att han känner sig något osäker. Även personer nära Putin anser att Ryssland måste samarbeta med omvärlden och att priset på den aggressiva utrikespolitiken är för högt. Det är svårt att veta om det går fram, men det vore enklare för en ny ledning att ändra riktning.

TT