Här är annonserna Ryssland köpte på Facebook

USA. Möten mot Hillary Clinton, stöd för - men även motstånd mot - rörelsen Black Lives Matter samt uppmaningar att rösta på Donald Trump.

Det är innehållet i några av de annonser med ryska kopplingar som köptes på Facebook inför och efter presidentvalet i USA 2016.

Amerikanska kongressledamöter har offentliggjort ett urval av de Facebook-annonser som kopplas till ryska officiella försök att påverka den politiska processen under och efter det amerikanska presidentvalet.

De teman som berörs i annonserna varierar - men förenas i en uppenbar strävan att försöka piska upp politiska spänningar genom att beröra heta frågor.

Omkring 34 000 anhängare till Donald Trump fick se en annons som krävde att rivalen Hillary Clinton skulle strykas från valet, skriver nyhetsbyrån AP. Men här finns också exempel som manar till stöd för Clinton, för att "rädda amerikanska muslimer".

Burkaförbud

Andra annonser uppmanar användarna att "gilla och dela om ni vill ha ett burkaförbud i Amerika" och anklagar Black Lives Matter-rörelsen för en "fruktansvärd attack mot polisen". En annons, som lockade nästan 50 000 personers intresse, gjorde reklam för en demonstration på temat "inte min president" efter det att Trump hade vunnit valet.

Enligt de amerikanska underrättelsetjänsterna utgjorde sociala medier en del av en omfattande rysk insats för att påverka valet till förmån för Donald Trump.

Facebook har identifierat omkring 3 000 annonser med kopplingar till ett ryskt propagandaföretag. Annonserna har lämnats över till kongressen där företrädare för det sociala nätverket samt Google och Twitter har grillats av ledamöterna.

Får kritik

De sociala medieföretagen kritiseras för att de inte gjorde mer för att bekämpa försöken att sprida desinformation genom dem.

– Amerika, vi har ett problem. Vi har de smartaste hjärnorna från techsamhället här och ändå kunde Ryssland förvandla era plattformar till vapen för att splittra oss, lura oss och smutskasta demokratin, sade demokraten Jackie Speier i ett av kongressutskotten, enligt The New York Times.

Den ryska regeringen förnekar att den har försökt att påverka valet

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN