Tilltagande vindar oroar i Kalifornien

UTRIKES

USA. Brandmännen i Kalifornien har haft framgångar när vindarna varit svaga de senaste dagarna. Men nu väntas de tillta igen.

Den stora skogsbranden i Kalifornien, kallad Thomas, är till 60 procent under kontroll, rapporterar AFP.

Svagare vindar under början av veckan har underlättat släckningsarbetet i den torra vegetationen. Bland annat har brandmännen - där många jobbat uppemot 14 timmar i sträck - tänd kontrollerade eldar för att få bort potentiellt bränsle i Thomas väg.

Många brandkårer har kunnat skicka hem personal. Men efter några dagars respit väntas nu vindarna tillta igen, med vindbyar på uppemot 27 meter per sekund, rapporterar LA Times.

– Brandmännen har arbetat hårt de senaste två och en halv dagarna för att förebereda sig, säger Steve Concialdi vid Orange Countys brandmyndighet till tidningen och fortsätter:

– Vi är tillitsfulla.

Prognosföretaget Accuweather bedömer att Thomas snart kommer att vara den största branden i delstaten sedan 1932, och därmed gå om den omfattande Cedarbranden från oktober 2003. "Thomas" har härjat i ett område som är nästan lika stort som staden Los Angeles.

Kalifornien har drabbats av ett ovanligt stort antal skogs- och markbränder för att vara december månad, som vanligtvis är den lugnaste månaden, då det är mitt i regnsäsongen. Enligt Accuweather inleddes året vått, vilket gjorde att växtligheten tog fart. Den har sedan torkar ut, och är i kombination med torka och hårda vindar en grogrund för de stora bränderna.

TT