Troligen fel sökområde efter MH370

UTRIKES

Malaysia. Sökinsatsen efter det försvunna flygplanet MH370 görs antagligen på fel plats, medger australiska myndigheter.

I mer än två år har ett enormt område sökts igenom i Indiska oceanen väster om Australien av fartyg och undervattensfarkoster. Området, 120 000 kvadratkilometer stort, har ritats upp med hjälp av satellitbilder och beräkningar på hur planet flög innan det försvann.

"Det är med stor sannolikhet så att det försvunna flygplanet inte finns i det tidigare identifierade sökområdet", uppger Australiens transportsäkerhetsmyndighet.

Med hjälp av analys av vrakdelar från flyget som upptäckts tror experterna nu att flygplansvraket ligger norr om dagens sökområde. Det nya området är omkring 25 000 kvadratkilometer stort.

MH370 försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking i mars 2014 med 239 personer ombord. Tidigare har Australien, tillsammans med Malaysia och Kina, hemländerna för de flesta av passagerarna, sagt att man inte kommer att söka mer när det aktuella området är genomsökt, om inte nya bevis som pekar ut ett specifikt område dyker upp.

TT-AFP