Putin vill inte utvisa - bjuder på fest

USA/Ryssland. Ryssland kommer inte att utvisa några amerikaner som svar på USA:s massutvisning av spionanklagade ryska diplomater, säger president Vladimir Putin.

Han bjuder även in amerikanska diplomatbarn till nyårsfirande i Kreml.

Kreml hade utlovat ett svidande svar. Och den ryske utrikesministern hade föreslagit att Putin skulle utvisa 35 amerikanska diplomater, lika många som de ryssar som på torsdagen fick 72 timmar på sig att lämna USA.

Men nu säger Putin själv till den ryska nyhetsbyrån Ria att ingen kommer att utvisas, enligt Reuters. Han säger även att han beklagar att Obama avslutar sin presidentperiod på detta sätt, och att Ryssland kommer att ta hänsyn till tillträdande presidenten Donald Trumps agerande när beslut avseende den framtida relationen med USA fattas.

I ett officiellt uttalande, som finns på Kremls sajt, säger även Putin att han bjuder in alla amerikanska diplomatbarn i Ryssland till jul- och nyårsfirande för barn i Kreml.

"Antirysk" anda

Putins talesperson Dmitrij Peskov har tidigare anklagat den avgående Obamaregeringen för att försöka att "definitivt förstöra" relationerna mellan USA och Ryssland, som redan tidigare var mer ansträngda än på länge, enligt nyhetsbyrån AFP. Han har också sagt att svaret från Ryssland kommer att orsaka USA "betydande besvär", rapporterar BBC.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev skriver på Facebook att han beklagar att Obamaregeringen väljer att avsluta sin tid vid makten i "antirysk" anda.

Det var på torsdagen som USA:s avgående president Barack Obama meddelade att de ryska diplomaterna ska lämna landet.

Enligt det ryska utrikesdepartementet väntas totalt 96 ryssar lämna USA till följd av de amerikanska åtgärderna mot Ryssland. Antalet omfattar förutom de 35 diplomaterna även deras familjemedlemmar, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Samtidigt utlovade Barack Obama sanktioner mot Ryssland efter de misstänkta dataintrången i samband med det amerikanska presidentvalet.

Vill gå vidare

Den tillträdande presidenten Donald Trump ska nästa vecka träffa chefer för den amerikanska underrättelsetjänsten för att uppdatera sig om uppgifterna om rysk inblandning i USA-valet. Samtidigt upprepar Trump sitt tidigare uttalande om att det är dags för USA att "gå vidare" och hantera viktigare saker, skriver AFP.

Som en följd av utvisningen av de ryska diplomaterna har den republikanske senatorn John McCain kallat till en utfrågning i USA:s senat om utländska cyberhot mot landet. Utfrågningen sker den 5 januari och där ska höga statstjänstemän och militärer höras.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

USA