Abdeslam-rättegång i februari

UTRIKES

Terror. 40 års fängelse hotar Salah Abdeslam - den ende överlevande gärningsmannen från terrordåden i Paris 2015 - när en helt annan rättegång mot honom inleds i februari.

Abdeslam står åtalad för en eldstrid med polisen i Brysselkommunen Forest som inträffade några dagar innan han greps i mars 2016. Enligt de ursprungliga planerna skulle han ha ställts inför rätta under den här veckan, men sedan han i sista stund bett om en advokat skjuts nu förhandlingarna upp i en och en halv månad.

28-årige Abdeslam, som är fransk medborgare men uppvuxen i Belgien, kommer nu att föras från Paris till Bryssel till den 5 februari, varpå fyra dagars rättegångsförhandlingar följer.

– Sedan väntas domen inom en månad, förklarar domaren Luc Hennart enligt nyhetsbyrån AFP.

Abdeslam och en medåtalad riskerar 40 års fängelse för Forest-skjutningen. De åtalas för "mordförsök på flera poliser i terroristsammanhang" samt även illegalt vapeninnehav. Under skottlossningen skadades flera poliser, samtidigt som en misstänkt - en tidigare Sverigebosatt algerier - sköts ihjäl.

Abdeslam greps fyra dagar efter eldstriden i en annan Bryssel-kommun och har sedan dess huvudsakligen suttit fängslad i Paris, i väntan på rättegång kring terrordåden i november 2015.

Bryssel, TT:s korrespondent