Danmark höjer biståndsribba för palestinier

UTRIKES

Mellanöstern. Danmark stramar åt biståndet till palestinska organisationer.

Beslutet bottnar i en genomgång av stöd som betalats ut till palestinska och israeliska enskilda organisationer, skriver danska utrikesdepartementet.

Utredningen inleddes i somras, sedan utrikesminister Anders Samuelsen besökt både Israel och de ockuperade områdena. Orsaken var uppgifter om en palestinsk kvinnoorganisation, WTCA i engelsk förkortning.

2017 inrättade WTAC, som även fått stöd av Sverige och Nederländerna, ett kulturcentrum i en palestinsk by. Centret gavs namn efter palestinska Dalal al-Mughrabi, som deltog i ett terrordåd 1978 som kostade 38 israeler livet.

Tidningen Dagen rapporterade i höstas att Sverige och andra givarländer stoppat stödet till kvinnoorganisationen. Namngivningen hade också fått kritik från FN.

Flera förändringar aviseras nu i Danmark. Antalet palestinska organisationer som får stöd minskar och Danmark avslutar från nyår samarbetet med andra givarländer, bland dem Sverige och Nederländerna. Enligt Berlingske har det dock inte hittats några formella överträdelser i avtalsunderlagen mellan Danmark och andra europeiska givarländer.

TT