Domstol vägrar sparka Blagojevich

Publicerad:
Uppdaterad:

Chicago. Illinois högsta domstol avvisade på onsdagen en begäran att temporärt avsätta den korruptionsanklagade guvernören Rod Blagojevich.

Domstolen lämnade avvisningen utan kommentar.

Det var delstatens chefsåklagare Lisa Madigan, demokrat liksom Blagojevich, som bett domstolen att använda en aldrig prövad bestämmelse som gör att guvernören kan avsättas för att han är olämplig för sitt ämbete.

Blagojevich har försökt sälja Barack Obamas gamla plats i USA:s senat eller byta den mot en ministerpost eller ett annat lukrativt jobb.

– På grund av guvernör Blagojevichs vägran att avgå befinner sig delstaten Illinois i en ohållbar situation, sade Madigan efter domstolsutslaget.

Blagojevich och hans stabschef John Harris anklagades den 9 december för bedrägeri och mutbrott. Han har ännu inte åtalats och guvernören har via sina advokater hävdat att han inte gjort något fel.

Saken brådskar eftersom Obamas plats bör vara tillsatt i januari då senaten återupptar sitt arbete. Många demokrater vill att Blagojevich ska avgå så att den biträdande guvernören, partikamraten Pat Quinn, får utse efterträdaren. Andra, främst republikaner, vill att ett specialval ska ordnas.

TT

Publicerad: