Nästan 11 000 räddade på Medelhavet

Publicerad 2016-10-05

Flyktingkrisen. Inom loppet av två dygn har nästan 11 000 människor på flykt räddats på Medelhavet. De flesta har haft Libyen som utgångspunkt, där människosmugglarna utnyttjar det instabila läget för att tjäna stora summor pengar.

– Att så många har kunnat räddas beror på att det är många räddningsfartyg ute, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Han säger att det främst är människor från afrikanska länder söder om Sahara som väljer den södra Medelhavsrutten från Libyen till Italien. De betraktas som ekonomiska migranter, som betalar dyrt för resan.

Miljarder euro

– I Libyen har människosmugglarna möjlighet att sko sig på de här människorna. Verksamheten omsätter miljarder euro. De skor sig på människors olycka, säger han.

Kustbevakningen deltar inte nu i några operationer längs rutten, men har två patrullbåtar som deltar i EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex operation Poseidon längs den östra rutten från Turkiet till Grekland.

– Men där kommer nu bara några hundra i veckan efter avtalet mellan EU och Turkiet, säger Mattias Lindholm.

Kvävdes till döds

Över 20 människor, de flesta afrikanska migranter, kvävdes till döds ombord på en överlastad fiskebåt på väg till Italien. Dödsorsaken är inte fastställd, men antas vara antingen att de inandats giftångor eller trängseln ombord.

Totalt miste 50 människor livet på färden över Medelhavet under måndagen och tisdagen. Minst 142 000 migranter har kommit till Italien sedan början av året och omkring 3 100 har omkommit på Medelhavet, rapporterar Reuters.

Den italienska kustbevakningen uppger att den samordnade 33 olika räddningsoperationer på tisdagen och att 4 655 människor kunde räddas, enligt AFP.

TT-AFP