Sju döda i bombdåd i Egypten

UTRIKES

Egypten. Sex poliser har dödats i ett bombdåd i Egyptens huvudstad Kairo. Attentatet ägde rum vid vägen som leder till pyramiderna.

I Kafr al-Sheikh vid Nildeltat dödades en civilperson när en vägbomb detonerade. Ytterligare tre poliser skadades.

Den första attacken skedde nära en myndighetsbyggnad strax före muslimernas fredagsbön, varför Kairos gator i stort sett var övergivna. Den militanta islamistgruppen Hasm, som ligger bakom flera attentat i Egypten de senaste månaderna, har tagit på sig dådet. Enligt polisen kan gruppen knytas till Muslimska brödraskapet.

Bland annat sade Hasm (arabiska för beslutsamhet) ha utfört mordförsöket i november mot stormuftin Ali Gomaa - en av Egyptens högsta religiösa ledare. Gomaa är en frispråkig motståndare till landets islamistgrupper, inklusive Muslimska brödraskapet. En av hans tidigare arbetsuppgifter var att fälla det slutgiltiga avgörandet när en dödsdom avkunnats.

Hundratals anhängare till Muslimska brödraskapet har dömts till döden efter 2013, då president Muhammad Mursi avsattes av militären. Mursis brödraskap, som säger sig vara en fredlig organisation, vann de första fria valen i Egypten efter resningen som ledde till att diktatorn Hosni Mubarak störtades 2011.

Ytterligare tre poliser och fyra civila skadades i fredagens explosion, som inträffade då en sprängladdning detonerade i en soptunna vid en vägspärr.

Senare under fredagen genomfördes ett andra bombdåd riktat mot polisen i norra Egypten. En civilperson dödades och tre poliser skadades när en vägbomb detonerade i Kafr al-Sheikh vid Nildeltat.

TT-Reuters