Folklig uppgivenhet inför rumänskt val

UTRIKES

Politik. Rumänien, ett av EU:s fattigaste länder, håller parlamentsval på söndagen . Valkampanjen har dominerats av en känsla av uppgivenhet över svikna reformlöften och investeringar i en nedsliten infrastruktur.

När Rumäniens vänsterregering föll efter en dödlig brand i en nattklubb för ett år sedan, var det många som hoppades på en rejäl förändring i landet.

Den uppflammande ilskan över 64 människors död på nattklubben, som saknade nödutgångar och brandsläckare, och kraven på förändring har bleknat. I stället har en känsla av förlamande resignation över den ständiga fattigdomen tagit över.

Opinionsmätningarna visar att socialdemokratiska PSD, som förespråkar såväl högre löner och pensioner som lägre skatter, kommer att återta makten. Detta trots att partiet är befläckat av misstankar om korruption och partiledaren är åtalad för valfusk.

Lönerna i Rumänien är de nästlägsta i EU. Ekonomerna varnar för att höjningen av löner och pensioner som PSD och även andra partier utlovat kommer ha ett pris. Det kan leda till höjda skatter och uttömning av resurser som skulle behövas för att bygga nya sjukhus, motorvägar och skolor till väljarnas stora besvikelse.

EU räknar med att Rumäniens underskott kommer att öka från 0,8 procent 2015 till 3,2 procent 2017.

TT-Reuters