Trump: CIA:s anklagelser löjliga

UTRIKES

USA. "Löjligt. Det tror jag inte på." Så avfärdar USA:s blivande president Donald Trump CIA:s slutsats att Ryssland påverkat resultatet i presidentvalet till hans fördel.

Amerikanska underrättelsetjänsten har tidigare anklagat Ryssland för att graverade e-post läckt från Demokraternas valkampanj. I fredags kom dock federala polisen CIA fram till att syftet med de ryska hackerattackerna dessutom var att hjälpa Republikanernas kandidat att vinna valet.

I en intervju med tv-kanalen Fox tillbakavisar Trump nu slutsatsen och säger att den bara är ett försök av Demokraterna att bortförklara partiets valförlust.

I samma intervju, sänd på söndagen, ifrågasätter den tillträdande presidenten också USA:s "ett Kina"-politik, alltså att Peking-regimen betraktas som den enda kinesiska regeringen.

– Jag vill inte att Kina ska styra över mig, säger Trump.

Frågan väcktes eftersom Trump efter valsegern tog emot ett gratulationssamtal från Taiwans ledare Tsai Ing-Wen. Det var den första kontakten på den nivån mellan USA och Taiwan sedan "ett Kina"-politiken accepterades 1979.

TT-AFP-Reuters