Utrikes

Löfven: Känner sorg och vrede

UTRIKES

Brott. Statsminister Stefan Löfven (S) känner en "väldig sorg" över terrorattentaten i Köpenhamn.

Men han säger att Sverige aldrig kommer att låta hot eller terror begränsa yttrandefriheten.

– Jag känner också en stor vrede och en lika stor beslutsamhet att det aldrig ska ske, säger Löfven till TT efter en utfrågning i SVT:s Agenda.

Efter attentaten ringde Stefan Löfven till Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt för att framföra Sveriges kondoleanser. Under söndagen har han haft samtal med judiska och muslimska företrädare för att diskutera vad man kan göra mera tillsammans.

Löfven betonar att ingen kan garantera att något liknande inte kan hända i Sverige. Han säger att det civila samhället måste agera tillsammans. Men samtidigt måste också repressiva åtgärder till som bättre bevakning av Schengens yttre gränser eller biljettinformation från flygresor.

En svensk utredning tittar nu på att kriminalisera ytterligare delar vad gäller organisering, finansiering och medverkan i terrorism. Utredningen ska bli klar i juni.

TT: Är det fort nog?

– Det gäller att göra det här riktigt, juridiskt. Det är klart att vi ska göra det så snabbt som möjligt, men vi har påskyndat det här så mycket det går, svarar Löfven.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes