Utrikes

Blodigt inför fredssamtal om Ukraina

UTRIKES

Ukrainakrisen. Dagen för samtalen om en vapenvila i Ukraina blev en av de blodigaste hittills i den tio månader långa konflikten. Minst 50 människor dödades i striderna.

– De eskalerade striderna handlar om att skapa sig fördelar vid förhandlingsbordet. Ju mer mark som erövras, desto bättre ur förhandlingssynvinkel. Det blir utgångspunkten för samtalen, säger Igor Torbakov som är forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier till TT.

Tala med rebeller

Samtalen i Minsk mellan Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland syftar till att bana väg för ett avtal om vapenvila mellan Ukraina och de pro-ryska rebellerna. Redan innan den ryske presidenten Vladimir Putin anlände inledde Tysklands förbundskansler Angela Merkel, den franske presidenten François Hollande och den ukrainske presidenten Petro Porosjenko diskussionerna.

En demilitariserad zon och samtal mellan de stridande parterna kommer att vara två av de svåra nötterna att knäcka.

– Putin vill ju att den ukrainska regeringen ska tala direkt med rebellerna, något som Kiev har svårt att acceptera. Ukraina ser på rebellerna som terrorister och inte som politiska ledare att förhandla med, säger Torbakov.

Ryskt inflytande

Minst 50 människor hade dödats det senaste dygnet, enligt AFP. 16 personer dog i en raketattack mot ett militärt högkvarter i Kramatorsk och elva i det rebellkontrollerade Donetsk.

De senaste dagarna har striderna fokuserat på Debeltseve, den viktiga järnvägs- och vägknuten mellan Luhansk och Donetsk. Där försöker rebellerna omringa runt 8 000 ukrainska soldater som finns i staden.

Flera rebeller som Reuters talat med där visar ljummet intresse för en vapenvila. Frågan är hur ett avtal skulle påverka verkligheten på marken.

– Putin har tillräckligt med inflytande. Separatisterna utgjorde en trashanksarmé från början. De hade ingen träning och inga vapen. Nu har de avancerad utrustning som någon måste hantera. Om Putin vill strypa tillgången till vapen och expertis kan han göra det i ett nafs. Då har rebellerna inte en chans, säger Torbakov.

Amerikansk utbildning

Ben Hodges, befälhavare över de amerikanska styrkorna i Europa, meddelade att USA kommer att utbilda ukrainska styrkor.

– Vi kommer att utbilda dem i säkerhetsfrågor, sjukvård, hur de ska agera i en miljö där ryssarna stör kommunikationen och hur de ska skydda sig mot rysk och separatistisk beskjutning, säger Hodges enligt Reuters.

Han sade också att Ryssland har minst tio bataljoner på plats på andra sidan gränsen.

Striderna har pågått i tio månader och över 5 500 människor har dödats, enligt FN.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes