Utrikes

Två häktade misstänka för medhjälp

UTRIKES

Köpenhamnsdåden. De två män som misstänks för inblandning i attentaten i Köpenhamn i helgen har nu häktats. De ska enligt polisen bland annat hjälpt till att gömma den misstänkta gärningsmannen mellan de två dåden.

Lars Vilks gömmer sig nu på okänd ort.

Efter attentaten gjorde den svenska polisen bedömningen att Lars Vilks inte kunde resa hem till sin bostad utanför Höganäs.

– Vi anser att det är för riskabelt för honom att vistas där så han är förd till okänd ort tills vidare säger Ewa-Gun Westford, informatör vid polisen i Skåne.

Lars Vilks har full förståelse för polisens bedömning att han inte ska vistas i bostaden.

TT: Tror du att du någonsin kan bo där igen?

– Det får vi hoppas. Allt beror på hur hotbilden utvecklas, säger han.

Två häktade

Två män, 19 respektive 22 år gamla, har häktats och ska sitta frihetsberövade i tio dagar. Åklagaren ska enligt Ekstra Bladet ha krävt fyra veckors frihetsberövande i isolering.

– Det sänder en signal om att bevismaterialet som lagts fram är väldigt tunt, säger en av försvarsadvokaterna till tidningen.

De två misstänks för medhjälp till mord, mordförsök och grov misshandel samt för brott mot vapenlagen. Enligt polisen ska de ha hjälpt gärningsmannen, i medier utpekad som den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein, genom att skaffa vapen, röja undan dem samt för skyddande av brottsling.

Den misstänkta gärningsmannen sköts ihjäl av polis i närheten av Nørrebro station på söndagsmorgonen. De två nu misstänkta medhjälparna greps några timmar senare, den ene vid 8.14 på morgonen, den andre 14.50 på eftermiddagen.

Film på Facebook

På måndagen kom uppgifter om att en film som hyllar det heliga kriget jihad har lagts upp på den misstänkta gärningsmannens Facebook-sida mindre än en timme före det första attentatet. Men den danska säkerhetspolisen PET har inte kommit med några uppgifter om att det ska finnas kopplingar till en terrorgrupp. Det bekräftades av Danmarks statsminister på en pressträff under eftermiddagen.

–  Det finns inget som tyder på att den misstänkte gärningsmannen bakom helgens angrepp hade någon koppling till en terrorgrupp, sade Helle Thorning-Schmidt.

Hela tiden kommer fler detaljer om dåden.

Den misstänkte gärningsmannen ska ha låtsas vara berusad för att kunna komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade. Därefter ska han ha dragit upp en pistol och avlossat flera skott som dödade 37-årige Dan Uzan och skadade poliserna.

Den danska tidningen Jyllands-Posten har pratat med pappan till den misstänkte gärningsmannen.

–  Jag är lika chockad som resten av världen är. Jag fick veta av polisen som ringde mig, säger han till tidningen, som har träffat honom i Köpenhamn.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande. Samtidigt är flera av de poliser kritiska mot den utrustning de använde och det har också framförts kritik över brist på vapen och träning i att använda dem.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes