Dödssiffran stiger i Filippinerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Manila. Över 600 människor har omkommit i översvämningarna på ön Mindanao i södra Filippinerna efter att den tropiska stormen Washi svept in.

Enligt Röda Korset hade på söndagen dödssiffran stigit till 652. Av dem har 434 påträffats i städerna Cagayan de Oro och Iligan på ön Mindanaos nordöstra kust. Ytterligare 808 människor saknas.

De drabbade områdena är stora och räddningsmanskapet har troligen ännu inte sökt genom dem alla. Många hus har svepts bort vilket kan betyda att kroppar förts med.

35 000 människor har tagits omhand på evakueringscenter.

– Vi har bara räknat de döda som förts till begravningsbyråerna, säger Gwen Pang, generalsekreterare för Röda Korset på Filippinerna.

Hon tillade att allt hände mycket fort och var överväldigande samt att ovädret kom när människor sov.

– Människor säger att de verkligen var oförberedda. De förstod inte omfattningen.

Vattnet har snabbt dragit sig tillbaka i kontrast till översvämningar i norra Filippinerna där vattnet kan stanna kvar i veckor och till och med månader, enligt Pang.

Räddningsinsatserna har i många områden hindrats av elavbrott, även i de värst drabbade städerna Cagayan de Oro och Iligan där också broar skadats eller förstörts.

Omkring 20 tropiska stormar drar fram över Filippinerna varje år, men de flesta passerar huvudön Luzon, den största och folkrikaste ön.

På söndagen fortsatte Washi mot Sydkinesiska havet.

TT-AFP

Publicerad: