Publicerad:
Uppdaterad:

Soldater till oroshärd i Burma

Publicerad:
Uppdaterad:

Sittwe. Säkerhetsstyrkor försöker återställa ordningen i den burmesiska delstaten Rakhine där undantagstillstånd utlysts efter en våg av dödligt våld mellan muslimska och buddhistiska grupper. Omkring 25 människor har fått sätta livet till i de senaste fem dagarnas oroligheter, uppger en regeringskälla i Burma enligt AFP.

Från staden Sittwe rapporterar AFP om nedbrunna hus, trupper utanför kloster och moskéer samt grupper av män som strövade genom staden beväpnade med käppar och knivar. De flesta butikerna var stängda och utegångsförbud infört under natten.

Även på den bangladeshiska sidan stärks beredskapen efter den 20 mil långa gränsen mot Burma.

– Vi har fått förstärkning med ytterligare 120 soldater, säger Shafiqur Rahman, befälhavare inom Bangladesh gränsstyrka. Ytterligare tre båtar med omkring 100 rohingya-muslimer, de flesta kvinnor och barn, avvisades i dag av bangladeshiska gränsvakter när de försökte fly våldet i Rakhine. På två dagar har därmed över 400 flyende avvisats.

Den humanitära organisationen Läkare utan gränser (MSF) ställer in sin verksamhet i det oroliga området kring Rakhine.

MSF är en av få internationella biståndsgrupper som har funnits på plats, men nu drar organisationen tillbaka sina anställda av säkerhetsskäl. Därmed står många invånare helt utan grundläggande sjukvård.

TT-AFP

Publicerad:
Publicerad: