Bärsärkagång i Timbuktu

Publicerad:
Uppdaterad:

Bamako. För andra dagen i rad ägnar sig fundamentalistiska islamister från den al-Qaida-kopplade rörelsen Ansar al-Din åt förstörelse av muslimska helgedomar i den mytomspunna staden Timbuktu i Mali.

– De är vid Cheikh el-Kebirs mausoleum, de håller på att förstöra det, berättade en lokal journalist för nyhetsbyrån AFP på söndagen.

Journalisten beskrev hur en grupp män under dagen rört sig kring helgedomen med mejslar och hackor och skanderat "Gud är stor" innan de gav sig på den med sina redskap.

En åklagare vid den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) benämnde den pågående förstörelsen av helgedomarna för "ett krigsbrott", rapporterar AFP.

Det är inte helt klart varför attackerna genomförs, men enligt vad en talesperson Ansar al-Din förkunnade i lördags är förstörelsen en vedergällning för att att FN-organet Unesco i torsdags varnat för att just det som nu skett skulle inträffa. Då satte Unesco upp hela staden Timbuktu på sin lista över hotade världsarv.

Islamistgruppen Ansar al-Din, som säger sig stödja en radikal tolkning av islam, anser att templen i Timbuktu är avgudadyrkande.

– Gud är unik. Allt detta är haram (förbjudet inom islam). Vi är muslimer. Vad är Unesco?, sade Sanda Ould Boumama, gruppens talesperson via en tolk till nyhetsbyrån AFP i lördags i samband med att förstörelsen inleddes.

I går demolerade gruppen minst tre helgedomar i Timbuktu.

TT

Publicerad: