al-Maliki i täten efter Irakval

Publicerad:
Uppdaterad:

Bagdad. I den mån det redan går att kora en vinnare i det irakiska valet heter han Nuri al-Maliki, enligt AFP:s prognoser. Premiärministerns block leder i många shiaområden medan expremiärministern Iyad Allawis lista ligger bäst till i sunniområden.

al-Malikis block Rättsstaten (Dawlat al-Qanun) leder i rösträkningen i nio av Iraks 18 provinser enligt AFP:s sammanställningar. Nyhetsbyrån påpekade dock på måndagsmorgonen att de potentiellt avgörande siffrorna från Bagdad ännu inte fanns tillgängliga.

Rättsstaten rönte i söndagens val främst framgångar i shiadominerade områden. I sunniområden är det i stället Iraklistan (al-Iraqiyya), med Iyad Allawi som starkt affischnamn, som ligger bäst till.

Dåliga relationer

Bilden är väldigt preliminär. Ett officiellt slutresultat från valet ska komma först i slutet av mars. Sedan kan det ta månader av kohandel mellan blocken, eftersom ingen enskild gruppering får egen majoritet.

Även om al-Maliki blir valets kanske största segerherre tror experter att han får svårt att behålla makten.

– Hans relationer med kurderna, som har en nyckelroll i parlamentet, är inte bra, säger forskaren Hamid Fadel vid Bagdads universitet.

– Iraks nationella allians (INA) anklagar honom för att koncentrera makten till sin egen stab, och sunniterna anklagar honom för att ligga bakom en "avbaathifiering" som är riktad mot dem.

Fler än sex av tio

Utrensningen av Baath-partister, från Saddam Husseins forna, sunnidominerade regim, har pågått sedan invasionen 2003.

Under valet i söndags dödades ett 40-tal människor av terrorbomber.

Från europeiskt och amerikanskt håll lovordades de irakiska väljarna för att ha röstat trots våldsvågen.

– Jag gratulerar det irakiska folket för att ha avlagt sina röster i detta viktiga parlamentariska val, sade USA:s president Barack Obama. Vi sörjer den tragiska förlusten av liv i dag och hyllar modet och återhämtningsförmågan hos det irakiska folket som åter trotsat hot för att stärka sin demokrati, sade Obama i ett uttalande.

Den brittiske utrikesministern David Miliband uppmärksammade irakiernas beslutsamhet att rösta, trots våldet:

– Det irakiska folket som röstat i miljontal har klargjort att de vill ha en effektiv, pålitlig och inkluderande regering och en som agerar i linje med i sanning nationella - inte sekteristiska - intressen, sade Miliband.

TT-AFP

Publicerad: