Island får börja förhandla med EU

Publicerad:
Uppdaterad:

Luxemburg. EU:s stats- och regeringschefer väntas denna vecka ge klartecken till Island att börja förhandla om medlemskap i unionen, sade EU-diplomater på måndagen.

I ett förslag till uttalande som väntas bli antaget vid toppmötet i Bryssel på torsdag står det att EU beslutar att medlemskapsförhandlingar ska inledas.

Uttalandet granskades på måndagen av EU:s utrikesministrar, som betonade vikten av att Island uppfyller sina åtaganden att se över sin finanssektor. Många brittiska och nederländska privatpersoner förlorade sina sparpengar när den isländska banken Icesave gick omkull 2008 och motsvarande runt 35 miljarder kronor gick upp i rök.

Storbritannien och Nederländerna har gått med på att inte blockera de isländska förhandlingarna sedan de ansett sig ha fått tillräckliga försäkringar om att Island ska ersätta spararnas förluster.

Island har beräknat att förhandlingarna kommer att ta mellan ett och två år. Att det kan gå så snabbt beror på att landet genom EES-avtalet redan ingår i EU:s inre marknad och är medlem i passunionen Schengen.

TT-Reuters

Publicerad: