Upprörda röster höjs efter mordbrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Israel. Efter mordbranden som krävde en palestinsk babys liv kämpar också pojkens närmaste för sina liv.

Samtidigt växer kraven på Israel att sätta stopp för judiska extremisters våldsaktioner. En israelisk krigsreporter kallar dåden "judisk jihadism".

Ali Saad Dawabsha, ett och ett halvt år, dog när familjens hem i Duma på Västbanken stacks i brand natten till i fredags. Hans pappa Saad vårdas för tredje gradens brännskador på Soroka-sjukhuset i Beer Sheva, där man uppger att mannens tillstånd är kritiskt. Mamman Riham och brodern Ahmad, 4, finns på Tel Hashomer-sjukhuset nära Tel Aviv; också där talar man om livshotande tillstånd.

Såväl Israels armé som palestinier pekar ut judiska bosättare för attentatet. Gärningsmännen hade bland annat klottrat "Hämnd" på hebreiska på familjens hus.

Bosättningar växer

Före branden hade det varit spänt i flera dagar. Israel hade börjat riva en bosättarutpost, men samma dag fick bosättare på annat håll tillstånd av regeringen att bygga 300 nya bostäder.

Omvärlden anser att alla judiska bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem utgör brott mot "krigets lagar", Genèvekonventionerna, som förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning i sådana områden.

Både på Västbanken och i östra Jerusalem har palestinier protesterat och drabbat samman med israelisk polis eller militär. En begravning på lördagen i flyktinglägret Jalazun var en av platserna. Den som begravdes var en palestinsk 16-åring som sköts i bröstet av armén i fredags.

"Judisk jihadism"

På nyhetssajten Ynet, i en debattartikel signerad av krigskorrespondenten Ron Ben-Yishai i fredags, görs en koppling mellan mordbranden och knivattacken mot Jerusalem Pride i torsdags, då sex deltagare blev knivhuggna av en judisk fanatiker:

"Det är inte hatbrott. Det är religiös-messiansk terrorism", skriver Ben-Yishai som kallar våldsaktionerna i Guds namn för "judisk jihadism".

Han luftar oro för den splittring de skapar i Israel och de krigshot som närs i regionen. Rättsväsendet i Israel, parlamentet knesset och domstolarna kan inte två sina händer, menar han.

"Om de hade behandlat judiska terrorister så som de behandlat arabiska terrorister, kunde de ha hindrat många av dessa mord, mordbränder och vandalism", skriver Ben-Yishai, som anser att de som gjort sig skyldiga till attentat borde ha hållits i administrativt häkte "såsom man gör med arabiska terrorister när det inte finns nog med bevis för fällande dom".

Ben-Yishai anser också att undantagslagar bör kunna användas och att rabbiner som underblåser våld genom att legitimera det religiöst bör straffas.

TT-AFP

Publicerad: