Höjd säkerhet efter dödligt mc-bråk

Publicerad 2015-05-18

USA. Omkring 200 mc-klubbmedlemmar möttes på en så kallad breastaurant i Waco, Texas. Nio personer dödades medan 18 skadades.

Säkerheten i staden har höjts sedan poliser hotats efter den blodiga uppgörelsen.

– Vi har en beredskapsplan för att handskas med dessa individer om de försöker orsaka bråk här, säger polismannen Patrick Swanton enligt nyhetsbyrån AP.

Delstatens kommission för alkoholhaltiga drycker har stängt restaurangen, Twin Peaks, i minst sju dagar på grund av "den fortsatta fara den utgör för vårt samhälle".

Bandidos, Cossacks, Scimitars och två andra mc-gäng träffades i söndags på Twin Peaks, del i en kedja som lockar med lättklädda servitriser. De skulle enligt uppgift förhandla om territorium och rekrytering.

Polisen kände till mötet, och fanns på plats utanför.

170 gripna

Men vid lunchtid utbröt ett bråk på toaletten. Det spred sig snabbt, stora mängder knivar och skjutvapen plockades fram. När striderna fortsatte ute på parkeringsplatsen öppnade även polisen eld, för att förhindra att oskyldiga drabbades. Twin Peaks-filialen ligger i ett välbesökt shopping-område.

Resultatet blev nio döda, 18 skadade - samtliga enligt polisen medlemmar i Bandidos eller Cossacks.

– Under mina 34 år inom polisen är detta en av de värsta brottsplatserna jag har sett, säger Swanton.

170 personer har gripits och enligt polisen finns bland annat mord och "deltagande i organiserad brottslighet" bland brottsmisstankarna.

Swanton uppger att poliser sköt beväpnade gängmedlemmar och därigenom räddade liv. Det är oklart om någon av de dödade sköts av polis.

"Är förbluffad"

Han beskriver restaurangens interiör som helt förstörd, med utströdda tomhylsor, knivar och blod överallt.

– Jag är förbluffad över att inga oskyldiga "civila" dödades eller skadades.

Polisen säger sig ha känt till, i flera månader, att mc-gängen möts på dylika matställen, och då ofta skapar oro. Swanton är kritisk till Twin Peaks-filialens ägare.

– Tydligen ville ledningen ha dem här, då har vi ingenting att säga till om, säger han enligt AP.

Twin Peaks centrala chefer, som styr kedjan, är "mycket upprörda" över att Waco-filialen inte satt säkerheten främst. Den Dallas-baserade kedjan "överväger allvarligt att dra in" Waco-restaurangens licens.

TT