Tv-bolag utslaget av IS-hackare

Publicerad:
Uppdaterad:

Frankrike. Det tog flera timmar för det franska tv-bolaget TV5 Monde att återta kontrollen över sändningar och webbsidor efter en massiv nätattack från anhängare till jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

Enligt en säkerhetsexpert handlar det om en relativt enkelt genomförd attack, som ger stora effekter.

– Våra system har blivit extremt svårt skadade, säger tv-bolagets vd Yves Bigot i en intervju med Le Monde och talar om en attack "av en omfattning vi aldrig sett förut".

Attacken mot Parisbaserade TV5 Monde, som sänder i över 200 länder, inleddes vid 22-tiden på onsdagen.

Förhållandevis enkelt

Hackarna lade upp dokument på Facebooksidan som uppgavs vara id-kort och cv:n tillhörande anhöriga till franska soldater som deltar i den USA-ledda allians som bekämpar IS i Irak och Syrien. I anslutning till id-korten hade de skrivit hotfulla uppmaningar till Frankrikes soldater om att hålla sig borta från Islamiska staten.

Att byta ut innehållet på en förstasida på en webbsida, så kallad defacement, är förhållandevis enkelt och kräver varken speciella kunskaper eller utrustning, enligt Robert Jonsson, ställföreträdande chef för cert.se vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ansvarar för IT-säkerhet.

– Man behöver ingenting egentligen. Man kan hämta hem program på nätet som gör det åt en. Det är inte svårare än att man kan lyckas leta reda på rätt program om den sida man angriper har just den sårbarhet som krävs.

Enligt expertis som den franska radiokanalen Europe 1 talat med har attacken sannolikt genomförts i flera steg, med spam och nätfiske riktat mot TV5 Monde-medarbetare som förberedande led, kanske delvis via Skype.

Styrt nätverket

Det har ännu inte framkommit detaljer om hur IS lyckades stoppa tv-utsändningarna. Men för att utföra den typen av attacker krävs större kunskaper.

– De måste ha varit inne i tv-bolagets nätverk och kunnat styra det och det kräver mer kompetens, säger Robert Jonsson.

Det tog flera timmar innan TV5 Monde kunde återta kontrollen över sina sändningar och sociala medier. Först på torsdagseftermiddagen var webbsidan åter uppe.

TT-AFP

Publicerad: