Orangutangerna hotas av skogsbränder

UTRIKES

Indonesien. Utrotningshotade orangutanger faller offer för den tjocka röken som ligger tät över Indonesien, då skogsbränder rasar i landet. Djuren blir sjuka, undernärda och traumatiserade när deras livsmiljö förvandlas till förkolnad ödemark.

I månader har kraftiga bränder rasat i Indonesien och stora delar av Borneo, som är känt för sitt rika djurliv och sina regnskogar, har förvandlats till aska. En kvävande gul rök ligger tjock i området, vilket bland annat gör orangutangerna sjuka.

"Bränderna är en katastrof för en redan utrotningshotad art. När skogen brinner har orangutangen ingenstans att fly och blir fångad i ett eldhav", säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, i ett pressmeddelande.

Vid världens största räddningscenter för orangutanger i Nyaru Menteng på Borneo, hålls de minsta djuren inomhus för att skydda dem mot röken. Samtidigt får de in flera vilda orangutanger som är undernärda och har skadats i lågorna, rapporterar AFP.

Enligt organisationen "Save the orangutan" dog en tredjedel av alla oranguranger i Indonesien när landet eldhärjades svårt mellan åren 1997 och 1998. Arten har inte återhämtat sig sedan dess.

TT