Dom mot journalist fördöms

UTRIKES

Azerbajdzjan. Fördömandena haglar mot Azerbajdzjan sedan landets mest berömda journalist Khadija Ismayilova dömts till 7,5 års fängelse.

En hämnd för att hon avslöjat regimens korruption, anser kritikerna.

Ismayiova fälldes för olaglig näringsverksamhet, skatteflykt och "maktmissbruk", sade hennes advokat Fariz Namazly, som lade till att "den olagliga domen" ska överklagas.

– Statens lögner, kallade Ismayilova själv beskyllningarna under sitt slutanförande i måndags.

Hon kommenterade också sin granskning av korruptionen, som ideligen lett henne till president Ilham Aliyevs familj:

– De kan inte tvinga mig till tystnad, även om de dömer mig till 15 eller 25 år, sade Ismayilova innan domaren avbröt henne.

Åklagaren hade begärt nio års fängelse, men journalisten friades på en punkt: att hon skulle ha förmått en kollega att försöka begå självmord. Straffet och rättsprocessen fördöms enhälligt av människo- och pressfrihetsorganisationer.

– Det är priset hon får betala för sin envetna kamp att avslöja Aliyevs korrupta regim, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Sverige "för tyst"

Sverige och EU är för tysta gentemot Azerbajdzjan, anser Hårdh. Regimens repressiva politik måste fördömas och krav resas på att Ismayilova och andra människorättsförsvarare släpps.

Europarådets ordförande Thorbjörn Jagland uttryckte oro över "trenden med allt fler rättsfall mot människorättsförsvarare och journalister, som har en skrämmande effekt på yttrandefriheten i landet".

Ismayilova är verksam vid bland annat den internationella korruptionsgranskande gruppen OCCRP. Hon avslöjade i fjol att Telia Soneras partner i Azerbajdzjan har band till Aliyevs döttrar. TT, SVT:s Uppdrag granskning och OCCRP kunde sedan i våras visa att telekombolagets affär i landet 2008 kan vara den största mutan i svensk historia, värd 6 miljarder kronor för Telias partner.

Telia: Ska kunna granskas

"Vi tar inte ställning i ett enskilt fall men vi vill att alla journalister, var än i världen de arbetar, ska kunna granska företag som oss utan att vara rädda för att de ska råka illa ut", kommenterade Telias kommunikationschef Peter Borsos.

OCCRP utlovar fler avslöjanden om Aliyev-regimens korruption som svar. Redan någon timme efter domen publicerade OCCRP en artikel om hur presidentfamiljen regelbundet använder två lyxjakter som på papperet ägs av det statliga oljebolaget Socar. Jakterna har kostat det azeriska folket motsvarande 500 miljoner kronor, rapporterar OCCRP. Azerbajdzjan anses ha fler politiska fångar än Ryssland och Vitryssland tillsammans.

TT