Utrikes

Snöfall skapar stora flygförseningar

UTRIKES

London. Snöovädret i västra Europa fortsätter att ställa till med förseningar i flygtrafiken. Cirka 1 400 passagerare som ska flyga till eller från Stockholm och Göteborg är drabbade.

SAS har tvingats ställa in flyg från både London och Paris på grund av snöovädret. Cirka 1 400 passagerare som ska flyga från eller till Stockholm och Göteborg är drabbade. Flygtiderna i London är framskjutna ungefär sex timmar och SAS hoppas på att man ska kunna erbjuda plats åt alla som vill flyga senare under dagen.

– Vi vet inte riktigt hur det kommer utvecklas. Vi uppmanar alla att hålla koll på vår hemsida och flygplatsernas hemsidor. Hör man inget annat, är det som vanligt, men man ska vara beredd på förseningar, säger Niclas Härenstam, presschef på SAS Sverige, till TT.

TT: Vad gör ni för dem som inte kommer i väg i dag?

– Vi ska hjälpa dem på bästa möjliga sätt, men man får tänka på att det är speciellt med snöoväder.

På Skavsta flygplats i Nyköping, som bland andra Ryan Air använder, har man på förmiddagen haft två förseningar på cirka tre timmar. Det gäller ett plan från Liverpool och ett från Dublin.

– Det kan ge förseningar på andra destinationer senare i dag, säger Skavstas vd Dot Gade Kulovuori till TT.

Alla flyg till och från flygplatsen Heathrow har ställts in fram till klockan 18 svensk tid och även Londons övriga flygplatser har stora problem. Det samma gäller flygplatserna i bland annat Belfast och Dublin.

Även på andra sidan Engelska kanalen ställer snön till problem. I Paris har mängder av flyg ställts in och tågtrafiken i flera länder har påverkats.

London har täckts av tio centimeter snö - kanske inte så mycket med svenska mått, men nederbörden är den ymnigaste i London på 18 år.

Utöver stoppad busstrafik, kraftiga förseningar i flygtrafiken och problem i tåg- och tunnelbanetrafiken har många skolor i sydöstra England stängt och plogbilar kämpar för att hålla vägarna farbara.

Handelskammaren i London uppskattar att kostnaden för väderproblemen för den brittiska huvudstaden kan bli uppemot 48 miljoner pund (583 miljoner kronor), på grund av produktionsförlusten när folk inte kan ta sig till sina arbeten.

Innerstadsflygplatsen London City Airport, där bland andra SAS har trafik, är helt stängd tills vidare.

På eftermiddagen började bussar rulla på några få linjer i den brittiska huvudstaden.

Londons borgmästare Boris Johnson förklarade det tidigare totalstoppet med att det inte fanns plogar nog att röja så att bussarna kunde ta sig ut från depåerna i morse.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes