Utrikes

Vatikanen pressar Italiens president

UTRIKES

Rom. 38-åriga Eluana Englaro har legat i koma sedan hon var med om en trafikolycka 1992.

Nu blandar sig även Vatikanen i hennes rätt att dö.

Både Vatikanen och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi utövade på lördagen påtryckningar för att få president Giorgio Napolitano att ändra sig och skriva under ett dekret som tvingar läkarna att fortsätta hålla kvinnan vid liv.

Läkarna avbröt näringstillförseln till henne i fredags på uppmaning av hennes far som fört en mångårig kamp i domstolar för att hon ska tillåtas dö. Ett utslag i Högsta domstolen förra året gav honom rätt.

För att förhindra att läkarna upphörde med den livsuppehållande behandlingen utfärdade Berlusconis regering snabbt ett dekret som presidenten dock vägrade att underteckna.

På lördagen ställde sig Vatikanen på Berlusconis sida och uppmanade Napolitano att ompröva sin hållning.

Bedömare anser att Berlusconi, som vann en jordskredsseger i förra årets val, försöker utnyttja det känsloladdade fallet för att koncentrera mer makt till sig själv genom att försvaga statschefens och domstolarnas roll.

– Om han lyckas, är det en form av kupp. Han ändrar helt enkelt den italienska författningen. Och han gör det med stöd av Vatikanen, en stark bundsförvant, säger James Walston, professor i italiensk politik vid Amerikanska universitetet i Rom.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes