Utrikes

Bortrövad FN-man visad på video

UTRIKES

Quetta. De personer som kidnappat en FN-tjänsteman i Pakistan visade på fredagen upp honom på video. Han vädjar i filmen till FN att försöka få honom fri.

John Solecki är chef för flyktingkommissariatet UNHCR:s kontor i staden Quetta i västra Pakistan. Han rövades bort den 2 februari sedan hans bil hamnat i bakhåll och hans förare skjutits ihjäl.

I videon som skickats med post till en lokal nyhetsbyrå har Solecki en bindel över ögonen. Han säger att han har ett budskap till FN.

– Jag mår inte bra. Jag är sjuk. Jag är i knipa. Snälla ni, hjälp till med att lösa problemen snart så att jag kan bli fri, säger han.

Den korta filmen är inspelad med mobiltelefon. Med samma försändelse kom ett brev där den tidigare okända organisationen Baluchistans förenade befrielsefront, förkortad Bluf, kräver att de pakistanska myndigheterna inom tre dygn friger 141 fängslade baluchiska kvinnor. En annan lista, med namn på fängslade manliga aktivister, ska också överlämnas inom kort, står det i brevet.

I decennier har det till och från pågått ett väpnat separatistiskt uppror i Baluchistan, som är den största men fattigaste pakistanska provinsen. Separatisterna kräver att Baluchistan får större andel av inkomsterna från provinsens naturfyndigheter, bland annat gas.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes