Utrikes

Biskop ville stoppa tv-intervju

UTRIKES

Stockholm. Den numera världsberyktade Förintelseförnekaren Richard Williamson har misslyckats med att stoppa webbversioner av en svensk tv-intervju.

Biskop Williamson, som är medlem i ett ultrakonservativt katolskt prästbrödraskap, intervjuades nyligen av Sveriges Television i Tyskland och uttryckte starka tvivel på att sex miljoner judar skulle ha gasats ihjäl av nazisterna eller att detta skulle ha varit en medveten politik från Hitler sida.

– Jag tror inte det fanns några gaskamrar, säger Williamson under intervjun där han också beklagar att Tyskland betalat miljarder i skadestånd till Förintelsens offer när antalet mördade "inte var sex miljoner utan snarare 20 000-30 000".

Williamson har försökt få en tysk domstol att förbjuda SVT att lägga ut sändningen på webben eftersom webbsändningarna kan ses över hela världen, även i Tyskland, där det är ett brott att förneka Förintelsen. Brottet kan ge upp till fem års fängelse. Men domstolen i Nürnberg-Fürth förklarade att Williamson i så fall borde ha ålagt de svenska journalisterna restriktioner före intervjun, rapporterar tyska medier.

I en av de versioner som finns av intervjun visar Willamson att han är mycket väl medveten om den tyska lagstiftningen och om att han förnekar Förintelsen.

– Snälla ni, var försiktiga med den här intervjun. Om det funnes en tysk statstjänsteman i det här rummet skulle jag kunna hamna i fängelse, säger han bland annat.

En tysk förundersökning har redan inletts mot Williamson, som dragit sig tillbaka till brödraskapets prästseminarium i La Reja utanför Buenos Aires i Argentina.

Vatikanen bannlyste Williamson och tre andra biskopar som tillhör brödraskapet SSPX redan 1988, den gången gällde det biskoparnas vägran att acceptera att Vatikanen inte längre ser judarna som de som mördade Jesus. Det var i samband med att påven Benedictus hävde bannlysningen i januari som Williamson intervjuades.

Vatikanen har därefter sagt att påven inte känt till Williamsons åsikter och förbjudit denne att fungera som biskop så länge han inte tar avstånd från sina uttalanden.

Williamson har hittills bara beklagat de "besvär" som han vållat påven men han har inte tagit tillbaka yttrandena.

I måndags avsattes Williamson som ledare för seminariet i La Reja som tar avstånd från hans uttalanden.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes