EU föreslår nya Iransamtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Under säkerhetsmötet i München i Tyskland diskuterades Iran. EU:s utrikeschef Catherine Ashton föreslår en ny samtalsrunda med Iran om landets omstridda kärnforskningsprogram.

USA:s vicepresident Joe Biden sade att han stöder direktsamtal med Iran i konflikten om landets kärnprogram, och att USA är redo för seriösa förhandlingar.

Väst och Israel anklagar Iran för att anrika uran till atomvapen, medan landet säger att uranet endast är avsett för fredlig energi.

Iran är utsatt för FN-sanktioner för anrikningens skull och Biden säger att landets ledare inte ska låta folket ta straffet.

Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi säger att han är positivt inställd till Bidens förslag.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger att världsmakterna i den så kallade P5+1-gruppen (USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Tyskland) har föreslagit en ny samtalsrunda med Iran om landets omstridda kärnforskningsprogram. Samtalen är planerade att hållas i Kazakstan under vecka nio.

Ashton, som koordinerar kontakten mellan gruppen och Iran, väntar fortfarande på att Iran ska bekräfta sin eventuella närvaro.

Även Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi talade i dag om "goda nyheter" med syftning till att P5+1 ska träffas i Kazakstan i slutet på februari, men han klargjorde inte huruvida Iran har tänkt att delta eller inte.

De båda sidorna har diskuterat i flera veckor om när och var de ska ses igen. Sist parterna talades vid, i Moskva i juni i fjol, körde förhandlingarna fast helt.

TT

Publicerad: