Utrikes

Kyssprotester mot rysk antihomolag

Moskva. I Ryssland har en kontroversiell lag som förbjuder propaganda mot underåriga som rör "icke-traditionella sexuella relationer" godkänts av duman. Men utanför parlamentet demonstrerade gayaktivister med kyssprotester.

Duman, det ryska parlamentets underhus, godkände lagen på tisdagen, med röstsiffrorna 436 röster för - men ingen emot. En ledamot lade ned sin röst.

Nu väntar en omröstning i ryska överhuset innan lagförslaget hamnar hos president Vladimir Putin för underskrift.

Under senare år har intoleransen mot homosexuella ökat i Ryssland. Det statskontrollerade opinionsmätningsinstitutet Vtsiom uppger att 88 procent är för den nya lagen. Inför tisdagens omröstning hade flera hundra personer, många bärande religiösa symboler i sina händer, församlats utanför parlamentsbyggnaden för att visa sitt stöd för den nya lagen.

Gayaktivisterna lät sig dock inte avskräckas från att framföra sitt kärleksbudskap, och kysste varandra öppet för att visa sitt missnöje mot lagen. I samband med protesterna greps ett tjugotal personer.

Ryssland antar även en lag som ska straffa de som "förolämpar religion". Den som bryter mot lagen kan få ett års fängelse. Om "propagandan" utförs på religiösa platser är maxstraffet tre års fängelse.

TT-AFP-Interfax