FN: Ja till historisk gay-resolution

Publicerad 2011-06-17

Stockholm. En historisk resolution som betonar alla människors lika rätt, oavsett sexuell läggning, har röstats igenom av FN:s människorättsråd i Genève. "En väldigt stor framgång", säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.

– Det är den allra första FN-resolutionen som nämner könsidentitet och sexuell läggning. Tidigare har man gjort uttalanden, men de är inte bindande, säger Ulrika Westerlund.

Enligt Westerlund betyder resolutionen att mr-rådet uttalat tar avstånd från våld och diskriminering av homo-, bi- och transsexuella samt att frågorna explicit ska diskuteras i rådet - något som kan låta som en självklarhet.

– Men motståndet mot att se hbt-personers rättigheter som en del av de mänskliga rättigheterna är fortfarande ganska starkt på flera platser i världen, säger hon.

Resolutionen lades fram av Sydafrika. 23 länder röstade för, 19 emot och tre avstod vid fredagens omröstning, skriver AFP. Sverige har för närvarande ingen plats men biståndsminister Gunilla Carlsson sade i februari att Sverige kandiderar för en plats från 2012. Yttrandefrihet och homo-, bi- och transsexuellas rättigheter skulle i sådana fall bli de blågula huvudområdena.

TT