Utrikes

Marknaden omfamnar Grekland

UTRIKES

Stockholm. För två år sedan var "Grexit" på allas läppar, en finansiell härdsmälta där Grekland lämnar eurozonen.

Nu är recessionen över och krishärden omfamnas på marknaden, trots ett ohanterligt skuldberg och en skyhög arbetslöshet.

Totalt inkom order värda 20 miljarder euro (180 miljarder kronor) från 550 investerare, när Grekland på torsdagen tog sitt första obligationslån på kapitalmarknaden på fyra år.

"Fantastiskt bra"

Greklands riksgäld nöjde sig med att låna 3 miljarder euro och kunde därmed pressa snitträntan till 4,95 procent - en väsentligt lägre nivå än vad det talats om i spekulationerna före auktionen.

– Fantastiskt bra för Grekland. Men man kan inte låta bli att fundera över vem som köper detta, säger Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB.

Han ser en stor risk för förluster.

– Vi har sett hur den grekiska staten har ställt in betalningar och skrivit ned statsskulden tidigare. Och många bedömare hävdar att det är, om inte oundvikligt, en väldigt stor risk att det händer igen.

En annan faktor i sammanhanget är enligt Hagbarth att obligationerna handlas i stora poster, i torsdagens auktion på 100 000 euro. Det innebär att det krävs en stor sparkassa för att delta i handeln med obligationerna.

Han tillägger att man i dag får samma eller bättre ränta på många företagsobligationer:

– Är du tillräckligt förmögen och våghalsig finns det andra betydligt bättre investeringar än grekiska obligationer, som känns stabilare.

Merkel på besök

Grekland tog det oväntat fördelaktiga lånet dagen innan Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöker Aten. Hon är en av arkitekterna bakom det stöd krislandet har fått av euroländerna under skuldkrisen.

Besöket har föregåtts av en generalstrejk mot nedskärningar i onsdags och en bilbomb mot Greklands centralbank på torsdagen.

Marknaden hade inför lånet lugnats av att Grekland fått sin krispolitik godkänd av inspektörer från EU och IMF och beviljats en ny utbetalning av nödlån ur det program på totalt 237 miljarder euro som landet har finansierat sig med sedan våren 2010.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes