Utrikes

Ryssland förlorar Europaröst

UTRIKES

Stockholm. Ryssland har, som en följd av agerandet på Krim, fråntagits sin rösträtt vid Europarådets parlamentariska församling (Pace). I dag kom även anklagelser från USA om rysk press mot Ukraina.

USA anklagar nu Ryssland för att använda sin energireserv för att pressa Ukraina till lydnad.

– Vi fördömer Rysslands försök att använda energi som ett tvångsmedel mot Ukraina, säger Jen Psaki, talesperson vid amerikanska utrikesdepartementet.

Ryssland har fördubblat priserna på den gas som landet exporterar till Ukraina sedan den ryssvänlige presidenten Viktor Janukovytj avsattes för två månader sedan.

Beslutet i dag om att frånta Ryssland sin rösträtt i Europarådet, var väntat och ska gälla året ut. Den ryska delegationen svarade med att lämna den pågående sessionen i Strasbourg och hota med att lämna Pace helt och hållet.

Den 18 ryska ledamöterna förlorar också rätten att delta i visst utskottsarbete och att delta i valobservatörsuppdrag.

Europarådet är inte ett EU-organ. Rådet ska främja samarbete kring bland annat mänskliga rättigheter och demokrati bland Europas alla länder, även de som inte är EU-medlemmar.

Även det militära läget bjöd i dag på tillspetsningar.

Om Ryssland vill ha dialog, så måste "första steget" vara att dra tillbaka de 40 000 man som samlats vid gränsen mot Ukraina, sade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen under ett framträdande i Prag.

– Ryssland använder sin militärmakt för att diktera att Ukraina bör omvandlas till en federal och neutral stat. Men det är ett beslut som endast Ukraina, såsom en suverän stat, kan ta. Ingen annan, fortsatte han.

– Ni har ett val: Att sluta beskylla andra för handlingar ni själva begått. Att sluta samla era trupper. Att sluta med att trappa upp denna kris och börja ägna er åt en verklig dialog, sade Fogh Rasmussen och hotade med "allvarliga konsekvenser" om Moskva fortsätter sin inblandning i Ukraina.

Sveriges försvarsmakt vill inte kommentera det rådande militära läget i svenskt närområde, exempelvis Östersjön.

– Vi har förstås god överblick över vad som sker men det är inget som vi för närvarande går ut med, säger Försvarsmaktens presstalesman Philip Simon till TT.

Mitt i den värsta politiska och militära krisen har Rysslands president Vladimir Putin brevledes vädjat till EU:s ledare om att hitta en lösning på Ukrainas obetalda gasleveranser. Ryssland har tidigare hotat med att kräva förskottsbetalning för leveranser av gas till Ukraina.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes