Rebeller inleder motoffensiv i Homs

Stockholm. Syriska rebeller har inlett en motoffensiv mot regimens styrkor i Homs, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Enligt de uppgifterna ska flera byggnader åter ha fallit i rebellernas händer.

I förra veckan genomförde regimstyrkor en koordinerad markoffensiv mot fyra områden i staden som varit under rebellkontroll.

TT har tagit del av en video inifrån det belägrade gamla Homs där tre milismän från Fria syriska armén vädjar om hjälp mot regimtruppernas framryckning. Videon publicerades på Youtube den 16 april och är daterad samma dag.

– Varför har världen övergivit oss? Vi är 1 000 personer kvar här inne. Var är ni, ni som säger att ni är muslimer och att ni står för de islamiska värderingarna? frågar en ung man i skägg, med en randig blå V-ringad tröja.

Han vänder sig till de jihadistiska grupperna som Nusrafronten och Islamiska staten i Irak och Syrien, som strider på rebellernas sida mot president al-Assad.

– Vi har inget kvar att äta, vi äter trädens löv och läder. Vi blir beskjutna varje dag och byggnaderna rasar över våra huvuden.

Under påskdagen tillägnades en gudstjänst i kyrkan Deir Mokhales i Homs den dödade nederländske prästen Frans van der Lugt.

Prästen sköts till döds av en okänd gärningsman för två veckor sedan. van der Lugt hade gott anseende eftersom han ville stanna i den belägrade staden Homs trots daglig beskjutning och brist på mat. Han hade bott i Syrien i nästan fem decennier.

Under gudstjänsten hördes explosioner och raketattacker från striderna mellan rebellstyrkor och regimtrupper, skriver journalisten Sam Dagher på Twitter.

TT

Publisert: