Ohlsson: Mörkret sprids i Ungern

Budapest. Premiärminister Viktor Orbans Fidesz och högerextrema Jobbik - med var femte röst - blev stora vinnare i Ungerns parlamentsval.

– Det är ett mörker som sprider sig i Ungern, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

Ohlsson (FP) har länge varit kritisk mot utvecklingen i landet.

– Jag har länge ansett att Ungern som land går i fel riktning. Det är sorgligt hur både högerpopulismen i form av Fidesz och högerextremismen i Jobbik har firat segrar i gårdagens val, säger Ohlsson till TT.

Att Jobbiks ledare Gabor Vona fått sitt ansikte prytt av en ditmålad Hitler-mustasch på otaliga valaffischer spelade ingen roll. Efter 20,5 procent av rösterna i valet siktar hans ökända parti ännu högre.

– Inför EU-valet är det viktigt att slå fast att i dag är Jobbik EU:s starkaste nationalradikala parti, sade 35-åringen till sina anhängare på valkvällen.

– Nu skakar vi av oss dammet från det här och 2018 (nästa ungerska parlamentsval) är det vi som kommer att vinna!

Jobbik vill folkomrösta om EU-medlemskapet och har uttalat sitt stöd för Rysslands folkomröstning på Krim - inte minst med drömmen om att få till stånd liknande omröstningar i områden i Rumänien och Serbien med stor ungersk befolkning.

Jobbiks frammarsch ser Ohlsson som resultatet av att regeringspartiet skapat en "social acceptans" för mer hårdföra åsikter.

– Hela det ungerska politiska klimatet har gått i en riktning där det trampas på mänskliga fri- och rättigheter och där rättsstatens oberoende har ifrågasatts.

Till skillnad mot flera andra liknande partier i EU är Jobbik samtidigt skarpt kritiskt mot Israel. Partiets kraftiga antisemitism har också lett till att en rad andra populistpartier i EU, däribland brittiska UKIP och Dansk folkeparti, sagt rakt nej till ett samarbete i EU-parlamentet.

Däremot kan det bli så att Jobbik blir gruppkamrater med Sverigedemokraterna om SD tar plats i Strasbourg och franska Nationella fronten får som den vill i gruppskapandet.

Trots Jobbiks framsteg var ändå premiärminister Viktor Orban och hans konservativa Fidesz den store valvinnaren. Partiet fick visserligen "bara" 44,5 procent av rösterna på partilistorna, men eftersom valsystemet ändrats och merparten av mandaten fördelas via enmansvalkretsar blir parlamentsmajoriteten ändå gigantisk.

Den samlade vänstermittenoppositionen, Kormanyvaltas, var bitter.

– Det är som om Fidesz bara behöver springa 100 meter och vi andra 400 meter häck, sade en av ledarna, Gordon Bajnai, enligt AFP.

Ungerns premiärminister Viktor Orban hade en "orättvis fördel" när han i helgen kammade hem segern i helgens parlamentsval, konstaterar internationella valobservatörer från OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa) i dag, dagen efter valet. OSSE hänvisar till nya valregler och till en "ensidig mediebevakning" som gynnade den sittande premiärminister.

Men samtidigt anser Adao Silva, som ledde OSSE-gruppen, att valet i stort sett "varit transparent och ändamålsenligt", som han uttryckte det på en presskonferens.

TT:s korrespondent

Publisert: