Utrikes

Säkerhetsavtalet säkrat enligt Bildt

UTRIKES

Stockholm. Det blir ett säkerhetsavtal mellan USA och Afghanistan oavsett vem som tar över presidentposten efter Hamid Karzai.

Det säger utrikesminister Carl Bildt, efter att ha träffat de tre presidentkandidaterna.

Avtalet, som avgör hur den internationella närvaron kommer att se ut efter 2014, har stötts och blötts under lång tid. Enligt avtalet ska ett stort antal amerikanska soldater stanna i Afghanistan för "rådgivning och utbildning". Sittande presidenten Hamid Karzai har hela tiden vägrat skriva på, trots att det nationella rådslaget, loya jirga, godkänt säkerhetspakten.

Avtalet har också bäring på den svenska militära- och polisiära insatsen i Afghanistan, eftersom den kommer att bli vägledande för hur Natos utbildningsinsats kommer att se ut. Enligt beslut i riksdagen ska Sverige bidra med personal till den insatsen.

Enligt Carl Bildt har han diskuterat frågan med alla tre kandidaterna, Abdullah Abdullah, Ashraf Ghani och Zalmai Rassoul, på plats i Kabul.

– Jag har fått klara signaler från alla tre kandidaterna att de kommer att skriva under det säkerhetsavtal som Hamid Karzai sköt upp. Därmed är jag inte orolig för den fortsatta svenska närvaron i landet, säger Bildt per telefon till TT.

Talibanerna har hela tiden motarbetat en överenskommelse.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes