Separatister ber Putin om beskydd

Stockholm. Tidsfristen för de ryska separatisterna gick ut i morse. Men i stället för nedtrappning föll ännu en myndighetsbyggnad i östra Ukraina. Och nu bjuder den ukrainska regeringen in FN-trupper i "anti-terroroperationen" i öst - samtidigt som separatisterna vädjar om Rysslands hjälp.

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov förklarade i dag att han kan tänka sig en folkomröstning om landet ska införa federalism, men att den i så fall ska hållas den 25 maj i samband med det planerade presidentvalet - inte den 11 maj som separatisterna krävt att få rösta om att anslutas till Ryssland.

– Jag är säker på att en majoritet av ukrainarna kommer att stödja ett odelbart, självständigt, demokratiskt och enat Ukraina, säger Turtjynov enligt AFP.

Turtjynov bad också FN om hjälp i "anti-terroroperationen" mot separatisterna i ett samtal med generalsekreterare Ban Ki-Moon.

"Vi är inte emot utan välkomnar det, om vi med er hjälp kan genomföra en gemensam anti-terroroperation i öst", uppges Turtjynov ha sagt enligt regeringen i Kiev.

I morse slog minutvisaren över till 09:00 på separatisternas armbandsur - och tidsfristen gick ut för president Turtjynovs erbjudande om amnesti för de proryska upprorsmakarna - bara de lade ifrån sig vapnen och lämnade myndighetsbyggnaderna innan tidsfristen gick ut. Annars skulle landets armé formas till en järnnäve.

Men de kamouflageklädda männen skakade på huvudet, gjorde sig redo för en ny dag och trappade i stället upp konflikten med regeringen. Under dagen har ännu en myndighetsbyggnad fallit när omkring 100 proryska separatister, beväpnade med klubbor och stenar, stormade en polisstation i Horlivka i Donetskregionen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Polisen gjorde som vanligt inget vidare motstånd och svor senare trohet till en av upprorsmännens befälhavare.

Under den dryga vecka som upproret har pågått har separatisterna tagit över myndighetsbyggnader i tio städer i östra Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Separatisterna vädjar nu till Rysslands president Vladimir Putin att ingripa om Ukrainas regering gör allvar av hotet att sätta in armén. En ledare för upproret bad Putin att "rikta din uppmärksamhet mot utvecklingen och hjälpa oss så mycket du kan".

Putins talesperson svarade med att presidenten bevakar utvecklingen i Ukraina med stor oro.

– Olyckligtvis finns det en hel del sådana vädjanden från de östukrainska regionerna riktade direkt till Putin om att ingripa på det ena eller andra sättet, sade talespersonen.

TT-Reuters

Publisert: