Utrikes

Vägras tillträde till sargad stad

UTRIKES

Krisen i Ukraina. Tusentals ukrainska militärer och civila är instängda i Debaltseve i östra Ukraina, som proryska rebeller stormade i går. De observatörer som ska övervaka den skakiga vapenvilan vägras fortfarande tillgång till staden.

Efter hårda gatustrider och kraftig beskjutning under gårdagen hävdade ledare för de proryska separatisterna att de tagit kontroll över stora delar av Debaltseve, och att "många" av de 8 000 regeringstrogna militärerna i staden dödats.

– I går kunde vi med egna öron höra tung artilleribeskjutning mot staden. Vi är nu på väg tillbaka till området och hoppas kunna få tillgång till staden, säger Alexander Hug, chef för den grupp observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) som ska övervaka att vapenvilan hålls, till TT.

Eftersom gruppen inte kunnat ta sig in i staden har de inga uppgifter om skadade eller döda, eller om läget i striderna.

– Om inte striderna stoppas kommer det att leda till fler dödsoffer, större skador på infrastruktur och till större risk att vapenvilan urvattnas ytterligare och att det blir svårt för båda sidor att lösa situationen i Debaltseve, säger Alexander Hug.

Regeringen i Kiev medgav i går att rebellerna tagit kontroll över delar av staden, men att hårda strider fortfarande rasade. President Petro Porosjenko uppmanade västländer att reagera kraftigt mot Ryssland, som anklagas för att ge aktivt stöd till separatisterna.

FN och EU krävde ett omedelbart stopp på våldsamheterna, medan den ryske presidenten Vladimir Putin uppmanade de regeringstrogna styrkorna i Debaltseve att ge upp.

– Jag hoppas inte att de ukrainska myndigheterna ska förhindra ukrainska militärer att lägga ner vapnen, sade Putin under ett besök i Ungern.

Alexander Hug säger till TT att vapenvilan i stort sett håller längs hela den 50 mil långa gränsen mellan separatister och Kievregeringen och att hoppet inte är ute för den vapenvila som parterna enats om.

– Avtal om vapenvila brukar inte träda i kraft omedelbart och det kommer ta ett tag innan de återstående konflikterna löses. Men vi är hoppfulla om att det eldupphör som parterna kommit överens om ska träda i kraft.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes