Utrikes

USA ska träna ukrainska trupper

UTRIKES

Ukrainakrisen. USA kommer att utbilda tre ukrainska bataljoner redan i mars. Utspelet kommer samtidigt som toppmötet om en vapenvila i Ukraina drar igång.

– Vi kommer att utbilda dem i säkerhetsfrågor, läkarvård, hur de ska agera i en miljö där ryssarna stör kommunikationen och hur de ska skydda sig från rysk och separatistisk beskjutning, säger Ben Hodges, befälhavare över det största amerikanska förbandet i Europa, US Army Europe, enligt Reuters.

Ryska bataljoner i Debaltseve

Han säger också att Ryssland har minst tio bataljoner på plats i Debaltseve, som varit platsen för de mest intensiva striderna den senaste tiden.

– Det är uppenbart utifrån mängden ammunition och den utrustning som används att det finns en rysk militär inblandning, säger Hodges vid ett besök på Nato-basen Szczecin (Stettin) i Polen, skriver Reuters.

Hodges utspel om utbildningsinsatserna är en bekräftelse av tidigare kända uppgifter. Det är inte klart hur uttalandena påverkar det toppmöte som ska hållas i dag i Minsk mellan Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike om ett avtal om eldupphör.

Enligt den ryske utrikesministern, Sergej Lavrov, har det har skett påtagliga framsteg inför dagens fredsmöte, men han säger också att det är "orealistiskt" att från den ukrainska regeringens sida som förhandsvillkor kräva full kontroll över den ryska gränsen.

Tysk-franskt utkast

In i det sista var det oklart om Ryssland skulle komma till mötet. Putin har tidigare meddelat att han anser att parterna, Ukraina och de pro-ryska separatisterna, själva måste hitta en lösning.

Det tysk-franska utkastet till avtal om vapenvila, kallat Normandie-avtalet, ska bland annat innehålla formuleringar kring en demilitariserad zon i Ukraina, beslagtagning av tunga vapen och dialog mellan Ukraina och de pro-ryska rebellerna. Det uppger en källa till den ryska nyhetsbyrån Ria.

Risk för eskalering

– Det här är ytterligare en chans för Ryssland att lyfta fram sina intressen i Ukraina. Vi kan förvänta oss att Ryssland kommer fortsätta insistera på en lösning där Moskvas inflytande i Donbass (regionen som kontrolleras av separatisterna) stärks, säger Martin Kragh, forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier.

TT: Vilka förutsättningar finns i nuläget att finna en lösning?

– Det finns på kort sikt ingen synbar lösning. Ukrainas territoriella integritet måste garanteras, men ytterligare militär inblandning, som till exempel att USA skickar vapen och materiel, leder till upptrappad konflikt.

Striderna har pågått i tio månader och över 5 500 människor har dödats, enligt FN. Martin Kragh är oroad att havererade samtal i dag kommer att leda till en upptrappad konflikt.

– Blir det inget avtal om eldupphör kommer striderna att fortsätta och i värsta fall eskalera. Som sagt, militärt stöd från väst till Kiev kan mötas av större rysk eskalering.

Striderna fortsätter

Striderna i östra Ukraina har inte mattats av inför dagens samtal. Minst 45 människor har dödats det senaste dygnet.

– I granatbeskjutning, raketbeskjutning och regelrätta strider har Ukraina förlorat 19 soldater, säger militärens talesperson Vladyslav Seleznyov, enligt Reuters.

Ytterligare 11 ukrainska soldater har dödats i attacker mot det regeringskontrollerade Kramatorsk, där den ukrainska militären har ett högkvarter.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes