Utrikes

Hopp om fred trots stötestenar

UTRIKES

Ukrainakrisen. En överenskommelse om vapenvila i östra Ukraina är klar, men ännu återstår mycket att lösa innan fred råder.

Analytiker pekar ändå på att risken minskar för ännu mer direkt konfrontation mellan USA och Ryssland.

Alla deltagarna vid veckans samtal i Minsk - Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike - är överens om att det finns ett nytt avtal om vapenvila och en överenskommelse om hur den ska implementeras. Men att den gemensamma presskonferensen ställdes in och att alla ledare väljer att kommentera avtalet på sitt håll tyder på slitningar.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel säger att hon inte gör sig några illusioner och att stora hinder kvarstår.

"Vi har nu fått en skymt av hopp", skriver hon i ett uttalande som nyhetsbyrån AFP citerar ur.

Ändrad grundlag

En deklaration har publicerats på den ryske presidenten Vladimir Putins webbplats, skriver Interfax. Huvudpunkterna handlar om att Ukrainas territoriella integritet ska respekteras och att den tidigare överenskommelsen från september ska implementeras.

Tyskland och Frankrike lovar att hjälpa till att bygga upp delar av banksystemet som raserats i det rebellkontrollerade området, och samtal ska inledas mellan Ukraina, Ryssland och EU så att den ryska oron för handelsavtalet mellan Ukraina och EU kan stillas.

Knäckfrågan var länge gränsdragningen mellan rebellerna och de ukrainska styrkorna samt den framtida statusen för rebellkontrollerat område i östra Ukraina. Där hävdar nu Putin att den ukrainska grundlagen ska ändras så att området får speciell status.

– Framför allt behövs en reformering av grundlagen som ska täcka in rättigheter för befolkningen i Donbass, säger Putin enligt Interfax.

Inom två veckor

De 18 timmar långa förhandlingarna såg ut att ha havererat på torsdagsmorgonen när Ukrainas president Petro Porosjenko lämnade rummet och hävdade att de ryska kraven var oacceptabla. Men efter signeringen är även han nöjd.

– Det viktigaste vi åstadkommit är enighet om att generellt eldupphör utropas vid midnatt mellan lördag och söndag, säger Porosjenko enligt Reuters.

Enligt uppgifter till Interfax ska tillbakadragandet av tung utrustning i stridsområdena inledas senast andra dagen efter eldupphöret och måste vara avslutat inom två veckor. På sikt ska Ukraina också återfå full kontroll över sin gräns, även i det rebellkontrollerade området. Det ska inledas samma dag som lokala val hålls och vara slutfört när ett fullständigt avtal om en politisk lösning finns, senast vid utgången av 2015, skriver Interfax.

Rebellerna ville att den ukrainska armén skulle dra sig tillbaka från staden Debaltseve, där 8 000 ukrainska soldater finns på plats, skriver Reuters. Det finns ännu inga uppgifter om hur skrivningen gällande Debaltseve ser ut i avtalet, men Putin har uppmanat de ukrainska soldaterna att lägga ned vapnen.

Den senaste tiden har striderna koncentrerats till den viktiga järnvägs- och vägknuten Debaltseve mellan Luhansk och Donetsk. De ukrainska styrkorna där är omringade av pro-ryska rebeller.

Fick med separatister

Enligt Merkel var det Putin som på mötets sluttamp fick de pro-ryska separatisterna att gå med på vapenvilan;

– Mot slutet var det president Putin som också pressade separatisterna så att de gick med på eldupphör från lördag klockan 24, eller söndag klockan noll, sade Merkel enligt Reuters till journalister på plats.

Den franske presidenten François Hollande är, precis som Merkel, försiktig. Han säger att avtalet ger "seriöst hopp, även om inte allt är klart", skriver AFP.

Hilger Scheering, chefsekonom vid den tyska banken Ehrenberg, anser dock att avtalet minskar den omedelbara möjligheten av amerikanska vapenleveranser till Ukraina. Det kunde ha skruvat upp läget ytterligare och göra konflikten till ett slags amerikanskt-ryskt krig via ombud, menar analytiker.

Stärkta krav

Samtidigt varnar Eugene Rumper, chef för Rysslandsprogrammet vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace, för att riskerna för fortsatta strider är stor. Han tror också att kraven från den amerikanska kongressen om vapenleveranser kommer att öka.

– Den här överenskommelsen levererar inte det som alla vill att den ska leverera, säger Rumper.

Striderna pågår in i det sista och på torsdagen krävdes flera dödsoffer, minst sju, i det separatistkontrollerade Donetsk.

Totalt har minst 5 500 människor dödats i konflikten.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes