Australien skrotar koldioxidskatt

Publicerad 2014-07-17

Stockholm. Ett av världens värsta utsläppsländer upphäver en omstridd koldioxidskatt.

Beslutet är en framgång för Australiens regering - men också ett jättekliv bakåt i klimatarbetet, menar kritiker.

De största miljöbovarna i Australien har sedan 2012 omfattats av den koldioxidskatt som den förra Labor-regeringen införde i ett försök att minska utsläppen av växthusgaser och hejda klimatförändringar. Skatten har varit omdebatterad och nuvarande premiärminister Tony Abbott gick till val på löftet att skrota den.

Efter många turer och heta diskussioner har Abbott nu lyckats få med den australiska senaten på hans linje.

Nöjd Abbott

– En värdelös och destruktiv skatt som kostat arbetstillfällen, skadat hushållens ekonomi och som faktiskt inte hjälpt miljön är äntligen borta, sade premiärministern i ett framträdande efter omröstningen där 39 senatorer röstade för medan 32 röstade emot.

Enligt Abbot har skatten kostat ekonomin 9 miljarder australiska dollar per år.

Australien har lovat att utsläppen fram till år 2020 ska ha minskat med 5 procent jämfört med år 2000. I stället för skatt på utsläpp ska företagen nu kunna få kompensation för energisparåtgärder och miljösatsningar, skriver brittiska BBC.

Omfattande kritik

För regeringen och storföretagen är beslutet en framgång. Men andra är inte lika positiva. Beklagligt, säger EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard i ett uttalande. "EU är övertygat om att kolbeskattning inte bara är det mest kostnadseffektiva sättet att minska utsläppen, det är också ett verktyg för att genomföra det ekonomiska paradigmskifte som världen behöver", säger hon.

Labor-ledaren Bill Shorten tycker att det hela är en pinsam historia.

– Tony Abbott för Australien bakåt medan resten av världen går framåt, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

TT