Utrikes

Antikommunistisk lag läggs på is

UTRIKES

Tirana. Albaniens Författningsdomstol har tills vidare upphävt en lag som utestänger före detta kommunistfunktionärer från offentliga ämbeten. Kritiken mot lagen, både inom landet och från EU, blev för hård.

Genom domstolsutslaget undanröjs tills vidare troligen en het stridsfråga mellan det regerande borgerliga Demokratiska partiet under premiärminister Sali Berisha och oppositionella Socialistpartiet. Det senare hade kritiserat lagen som ett försök att utestänga och smutskasta motståndare inför parlamentsvalet den 28 juni.

I förra veckan sade EU att lagen som antogs i december förra året väcker tvivel om möjligheten till en fri politisk dialog i Albanien och rättsväsendets oberoende. Båda frågorna är avgörande för Albaniens möjlighet att på sikt få bli medlem i EU.

Författningsdomstolen konstaterade på måndagen att lagen kunde hota rättssäkerheten och de grundläggande mänskliga rättigheterna. Domarna vände sig till Venedigkommissionen, Europarådets rådgivande organ för författningsfrågor, med en begäran om ett utlåtande.

Enligt lagen var alla offentliga tjänster stängda fram till 2014 för personer som under diktatorn Enver Hoxhas tid arbetade för statliga våldsorgan eller lämnade information till säkerhetstjänsten Sigurimi.

Premiärminister Berisha har struntat i maningar från EU, Europarådet och USA att se över lagen. Men trots allt avstod han på måndagen från att tillsätta den grupp som enligt lagen skulle granska alla ämbetsmäns förflutna.

Berisha hävdade att Författningsdomstolen inte värnat om rättsväsendets integritet och antydde att en del av domarna medverkade till att fälla dissidenter under kommunisttiden. Han avfärdade måndagens beslut som "absurt" men sade att kampen fortsätter med politiska medel.

Socialistpartiet anser att lagen bryter mot författningen på 28 punkter. Oppositionen, med rötter i det gamla kommunistpartiet, hävdar att Berishas avsikt är att använda lagen mot domare och åklagare som utreder korruption på hög nivå.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes