Utrikes

Protester trots löften i Syrien

UTRIKES

Damaskus. Folket i Syrien tänker fortsätta demonstrera, trots att presidenten Bashar al-Assad lovar att upphäva undantagstillståndet.

Bara timmar efter al-Assads utfästelse tågade demonstranter ut på gatorna.

Syriens nationaldag firas normalt till minne av självständigheten 1947. Men den här söndagen gick människor ut på gatorna i protest.

– Gud, Syrien, frihet, det är allt! skanderade hundratals demonstranter i Daraa, staden där protesterna först bröt ut i förra månaden.

Protester på flera håll

Demonstrationer förekom även i Aleppo och i den drusiska staden al-Suwayda i söder, där minst fem personer skadades i sammandrabbningar med regimtrogna. I Baniyas vid Medelhavskusten ska 1 500 ha demonstrerat.

Syriska soldater avlossade på söndagen skott mot demonstranter i samband med en begravning norr om staden Homs. Vittnen uppger enligt Reuters att tre personer dödades.

Presidenten lovade i lördags att inom en vecka häva det förhatliga undantagstillståndet, som ger myndigheterna rätt att gripa i stort sett vem som helst. Men det blidkade inte aktivisterna. De utlyste omedelbart utlyste nya demonstrationer.

Löftet "räcker inte", säger människorättsadvokaten Haytham Male.

"Släpp fångarna loss"

– Det måste åtföljas av en reformering av det korrupta rättsväsendet, säger han.

Demonstranterna kräver också att politiska fångar släpps fria och att fler partier tillåts än det styrande Baath.

Under lördagens tv-sända tal lovade den pressade al-Assad också att kämpa mot korruption. Han sade dock inte ett ord som tyder på att han är beredd att släppa ifrån sig makten.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes